LANSERHOFWIESE MOOSSTRASSE
ARCHITECTURE AWARD 2008
Government of Salzburg
honorable mention
The high profile jury of the Architecture Award 2008 of the Government of Salzburg presided over by architect Michael Hofstätter (further members: Gerd Erhartt, Nobert Mayr, Gerhard Mitterberger, Kim Thornton) has granted the Architecture Award 2008 honourable mention to the project “Lanserwiese Redensification”.

The jury evaluates the project as follows:
The annual demand of accommodation within the respective legal limitations of building development, having been defined following intensive debates concerning the conservation of green land, finally left the town-planning counsel calling for a redensification of the residential areas in existence already. This pressure on existing settlement structures quite often go to the detriment of valuable open spaces and spaces in between.

However, the project Lanserwiese by Wimmer Zaic Architects may be called a highly successful example of redensification lacking all the shortcomings mentioned above. In this case the urban concept – an intelligent noise protection achieved by four slightly twisted blocks along Moosstraße and a “solitaire”-building holding the connection to the existing settlement – merges perfectly with the claim for the creation of high-quality living in the new 83 accommodation units.

Wimmer Zaic take advantage of and use the generous open spaces of a post-war residential estate. Formerly large areas along Moosstraße were used for parking, now all parking lots have been relocated to an underground car park. The Architectural Committee of Salzburg, the Gestaltungsbeirat, suggested to lower the garage into the soil instead of putting the blocks on pillars above the cars on the ground floor: therefore daylight and natural ventilation united with an improved noise protection towards Moosstraße. Spacious accommodation units now amend the existing smaller apartments and assist to the social intermix of the neighbourhood. The jury criticises the insufficient landscaping, which leaves the client, the GSWB, some room for improvement.

Norbert Mayr



PUBLICATIONS:


LANSERHOFWIESE MOOSSTRASSE
RESIDENTIAL BUILDING
OCTOBER 2007
5.400 M² TA

The existing apartment buildings at Lanserhofstraße in Salzburg are being enlarged by a further apartment building and by a "solitaire" building and are thus turned into a modern and archi­tecturally convincing solution.

The buildings along Moosstraße are rhythmical and quiet and linear. By their structure they do not form a barrier against Moosstraße but are in interaction towards street and surrounding buildings. There are insights and vistas. Between the buildings which stand in varying distances with each other there are free spaces of ways. The buildings have three storeys and in the fourth storey there are some punctual cubes.

The buildings along Moosstraße are painted with the basic colours "red/yellow/blue" and the mixed colour "green". In each building these colours are applied in varying nuances so that a differentiated and lively aspect is created.

The buildings are oriented towards west, the side of the buil­dings towards Moosstraße have covered walks (outdoor corridors) which provide noise protection. The apartments have loggias towards west which are formed by retractions into the skin of the buildings. The parapets have parapet walls so that the plaster facing is continued. Through the loggias the deep sun shines into the buildings but the high sun is shut out. This concept also has the aspect of saving energy: the windows etc. to the west are large which enables the natural use of solar energy and the reduction of artificial energy.

In the centre of the building site a "solitaire" rises and towers the other buildings along Moosstraße in its third dimension. This "solitaire" is meant to decisively enlarge the pattern of the whole site. The large space inside allows a building of that size, a point of orientation in an otherwise free view on the surroundings.

The zone of the ground floors is kept free and transparent. Thereby a hovering and airy picture of the tower is achieved. Only the vertical element - the glass lift tower - is to be seen.

The succinctness of the tower is - apart from its dimensions - achieved by its quiet plaster facing, which has only punctual windows. Only in the uppermost storey there is a round band of balconies with a round glass parapet. On the other hand there are cubes protruding from the tower which are also marked by their colouring. The cubes are covered by large alumnium plates which give the tower a somewhat strange appearance. On to the plates are printed pictures of the "Sahara", a satellite photograph of Geospace Ltd. They can also be found on the retreating walls of the "solitaire".

As to the provision of energy: sun collectors together with buffer tanks provide all energy for warm water.
A further element of energy provision is to be found in the very way of constructing the buildings. The bearing structure with its walls and ceilings is made of concrete. Thus the sun-rays shine into the massive concrete elements and produce a pleasant indoor climate and have a temporally-delayed back radiation. These positive qualities of the concrete walls are combined with a covering of high-quality heat insulation material.

So it appears that an economical way of building and its quick realization has been achieved in this project.